АНОТАЦИЯ

вълчи разкази, васил попов, лого

Вдъхновен от разказите на Петър Делчев, Александър Чакъров, Николай Хайтов и Йордан Йовков, сборникът „Вълчи разкази“ разкрива дивия балкански дух, населяващ  Трънските земи, където се преплитат история и фолклор, истина и легенда, любов и омраза. Заслепени от своите амбиции и копнежи за любов, справедливост и свобода, героите на разказите се оказват изправени пред избора да загърбят собствените си желания и да останат човеци или да престанат да бъдат себе си, та да се превърнат във вълци. Защото в едно смутно време като кърджалийското такова се раждат не само герои. Раждат се и зверове.

Сборникът „Вълчи разкази“ е насочен към всеки, който иска да се докосне до по-непознатите страни на българския фолклор, та да го опознае и разбере по-добре. Защото разбирането на фолклора е разбиране за обикновения българин и всичко онова, което го е вълнувало в миналото. Фолклорът е мостът, който свързва днешния човек с оня, който е живял преди нас. С всичките негови тегоби, желания и стремежи.

За създаването на сборника и описанието на обичаите и легендите бяха използвани очерците и книгите на проф. Георг Краев, академик Михаил Арнаудов, Вера Мутафчиева, Стоянка Миронова и Лилия Старева.

Още за сборника „Вълчи разкази“

Сборникът „Вълчи разкази“ е замислен като новелистичен роман, съставен от пет отделни разказа, чиито истории са свързани помежду си. При това творбите са написани по начин, позволяващ разбирането им независимо от сюжетите на останалите разкази.

В книгата ще откриете два допълнителни разказа, които (също като останалите творби, включени в сборника) са отличени в различни литературни конкурси като този на списание „ShadowDance“, конкурс за кратък фантастичен разказ на списание „Сборище на трубадури“ на името на Агоп Мелконян, конкурс „Таласъмия“ на клуб „Уибробия“, Литературен конкурс на НБУ и други. 

error: Content is protected !!